23 mei 2024

De Buitenpepers

over een stralende buurt in Den Bosch

Hoe gebruik in De Buitenpepers veiligheidsapps?

Veel bewoners hebben zich al aangemeld voor de veiligheids-WhatsApp-groep van de gehele buurt en voor de veiligheidsapp voor hun eigen afzonderlijke straat. Als jij je hebt aangemeld voor de sociale Buitenpepers-WhatsApp-groep, dan kan je jezelf makkelijk aanmelden voor één of meerdere veiligheidsappgroepen.

Ben je nog niet aangemeld bij de sociale Buitenpepers- WhatsApp-groep en wil jij je aanmelden bij een veiligheidsappgroepen, neem dan bij voorkeur via WhatsApp contact op met Siegfried Willems, tel. 06-11057993, of met Hans van Ettekoven, tel. 06-51810281. Ook bij vragen kan je contact met hen opnemen.

De huisregels

Het is onze bedoeling dat bewoners zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de verschillende appgroepen. Daarom hebben we enkele huis- of gebruiksregels gemaakt, die het gebruik van de appgroepen makkelijk maken. Ons verzoek is dat je de regels leest en naleeft. Zo voorkomen ongewenste en ongepaste communicatie. De regels zijn:

 • De deelnemer is minimaal 18 jaar oud.
 • Deelnemers wonen of werken in de straat of buurt van de appgroep
 • De veiligheidsapp is een burgerinitiatief, dus niet van de overheid.
 • De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 • Bel 0900-8844 wanneer er geen spoed is.

De SAAR-werkwijze

Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR-afkorting:

 • S = Signaleer,
 • A = Alarmeer 112,
 • A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen en
 • R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we van een verdachte persoon zijn plannen verstoren. (dus ‘de zaak stukmaken’). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.                          

Het plaatsen van een correcte melding

Plaats zo correct mogelijk een melding. Het is belangrijk dat je in het bericht zoveel mogelijk informatie plaatst:

 • Locatie en tijdstip (Let op: in de veiligheidsapp mag je uitsluitend berichten plaatsen die op dat moment van toepassing zijn, achteraf berichten kun je beter in de sociale Buitenpepersapp plaatsen).
 • Soort (verdachte) situatie.
 • Aantal personen.
 • Eventueel voertuig en kenteken
 • Beschrijving van voertuig en de personen.
 • Is 112 gebeld?

Het versturen van signalementen

Laat door middel van een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is!

Zo voorkom je een regen van 112 meldingen.

Het versturen van foto’s

Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk of van meerwaarde is.

Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden in een tekst. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is, voor veiligheid en preventie, en niet voor onderling contact en privéberichten (sleutels gevonden, fiets die ergens al langer staat), hiervoor hebben wij de sociale buurt-WhatsApp.

Geen onnodige berichten!

Zodra je bent toegevoegd in de groep, zie je in WhatsApp vanzelf een melding staan. Je hoeft hier niet op te reageren met een ‘dank je wel’ of bijvoorbeeld een emoticon. Stel dat er honderd mensen lid zijn van de groep, dan ontvangen al deze leden dit niet urgente bericht en daar is de groep niet voor bedoeld. Het maakt mensen onnodig ongerust en sommige bewoners verlaten bij het meermaals plaatsen van onnodige berichten zelfs de groep

Vragen aan de beheerder of groepsleden?

Heb je vragen aan de beheerder, stel deze dan in een privébericht naar de beheerder of naar andere bewoners, maar nooit in de groep zelf.