22 juli 2024

De Buitenpepers

over een stralende buurt in Den Bosch

Uitbreiding vijf plantenborders succesvol

Buurtgroep Groen Doen De Buitenpepers

Terwijl de ingrijpende werkzaamheden aan de Rompertsebaan nog in volle gang zijn, blijven de plantenborders van de Buurtgroep Groen Doen De Buitenpepers fier overeind. Een van de borders hebben we tijdelijk elders moeten huisvesten, totdat de drukte voorbij is. Dan gaat-ie, in het najaar, naar zijn definitieve plek.

Onderhoud en verzorging

De borders vragen natuurlijk wel regelmatig onderhoud. Dat blijkt in de praktijk overigens mee te vallen, vooral als je dat met een enthousiast ploegje vrijwilligers doet. Zoals op zaterdagmorgen 15 juni. Toen stroopten vijf vrijwilligers van onze buurtgroep de mouwen op om een aantal borders weer eens netjes bij te werken, zoals het weghalen van aangewaaide planten die snel de overhand krijgen en zich makkelijk uitzaaien, zoals de bekende forse bijvoet. En de randen rondom moesten worden gemaaid, zodat de borders weer verzorgd ogen.

Vlinders, bijen en hommels

De nieuwe plantjes van het afgelopen voorjaar in de nu voltooide borders hebben het inmiddels goed gedaan, dankzij de  rijke  compost  die toegevoegd is en de natte weken die  volgden; ze  beginnen  al goed uit te lopen en komen voorzichtig in bloei. Ook insecten, zoals vlinders, bijen en hommels, die voor hun voortbestaan vaak afhankelijk zijn van bepaalde inheemse plantensoorten, hebben we al gespot in en rond de borders. Met deze vijf plantenborders in onze Buitenpepers willen we meer kleur in onze buurt brengen, maar zetten we ook een stapje naar meer biodiversiteit.

Voorbijgangers

Ons onderhoud aan de borders werkt ook aanstekelijk naar bewoners. Wandelende voorbijgangers laten zich soms door onze borders inspireren en stellen er vragen over. Zoals die moeder die met haar dochter in hun eigen tuin aan het zaaien ging, toen ze zag hoe vrolijk haar kind werd van die opgroeiende plantjes. Het is voor ons leuk om mensen te helpen bij tuinvragen. En wie weet leidt dit tot nieuwe groene initiatieven, bij mensen thuis of in de openbare ruimte.

Meedoen?

Ben je benieuwd naar de plantensoorten die in onze borders zijn geplant, ga dan naar https://ikkenjou.nl/Plantenborders/ gemaakt door Ken Yau van onze buurtgroep.

En lijkt het je leuk om ook ‘iets groens te doen’ in onze buurt of om met ons mee te doen of wil je meer weten? Neem eens contact op met onze buurtgroep, wanneer je ons bezig ziet aan de border of via een mailtje naar info@natuuropnoord.nl

Je bent van harte welkom! Wil je zelf aan de slag met biologisch tuinieren, zie https://biotuinwijzer.nl/