27 maart 2025

De Buitenpepers

de pittigste buurt van ‘s-Hertogenbosch

Kennismakingsbijeenkomst burencontactpersonen 12 maart: Samen maken we onze buurt leefbaar en veilig!

‘Een goed contact met de buren is waardevol. Daardoor wordt de straat leefbaar, gezelliger ook en is het wat makkelijker om elkaar eens te helpen als dat eens nodig mocht zijn. Bovendien werkt onze buurtapp uitstekend om elkaar te informeren: over leuke zaken, maar ook bij de vermissing van een buurtbewoner, zoals vanmiddag nog gebeurde…’

Gisterenavond woensdag 12 maart kwamen twaalf buurtbewoners bijeen in de bewonersruimte van de Flat Ortduynen aan de Weth. Schuurmanslaan. Ze maakten er kennis met elkaar en met zes professionals, die informatie gaven over hun rollen in onze buurt: de wijkagent, de wijkhandhaver, een coördinator van Buurtbemiddeling, de opbouwwerker van welzijnsorganisatie Farent en twee coördinatoren van Humanitas Den Bosch. Een deel van de aanwezige buurtbewoners zet zich al in voor een goed contact met de buren in haar of zijn straat. Zij zijn de ‘burencontactpersonen’, die in hun straat het contact onderhouden met de andere buren. Gericht op samen doen, elkaar kennen en hulp bieden wanneer dat eens nodig mocht zijn.

Het initiatief voor het organiseren van deze bijeenkomst voor de burencontactpersonen komt van de Buurtgroep Samen Leven Samen Wonen, die begin 2024 is opgericht. Deze buurtgroep zet zich in voor de leefbaarheid in onze buurt, met aandacht voor het wel en wee van alle bewoners in onze buurt. Onze buurt is erg actief, maar vanzelfsprekend is niet iedereen betrokken. Dat hoeft ook niet. Met het werven van burencontactpersonen wil de Buurtgroep Samen Leven Samen Wonen er voor zorgen dat per stratenblok buren een goed contact met elkaar krijgen en houden. Tijdens de bijeenkomst op 12 maart bleek dat dit in sommige stratenblokken al prima lukt.

Na de pauze gaven de wijkagent, de wijkhandhaver, de opbouwwerker van Farent en de coördinatoren van Buurtbemiddeling en Humanitas uitleg over wat zij – en hun collega’s, deels vrijwilligers – doen in onze buurt. Die informatie was duidelijk, zinvol en bruikbaar voor de burencontactpersonen. Zij weten nu naar wie zij kunnen doorverwijzen of wie zij kunnen inschakelen bij incidenten, verdachte situaties of vragen over problemen in hun straat of stratenblok.

Voor de goede orde: de burencontactpersonen hebben een informele rol. Hun namen staan ook niet onze website. Deze buurtbewoners onderhouden een persoonlijk contact in onze straat, soms ook via een appgroep in een stratenblok. Als je vragen hebt over dit initiatief, mail dan naar samenlevensamenwonen@gmail.com

Bij leuke en minder leuke gebeurtenissen in jouw straat of in onze buurt: gebruik dan een van de buurt- of straat-Whatsappgroepen. Daarvoor kun je je aanmelden via een appbericht naar de beheerder van de appgroepen, Hans van Ettekoven, tel. 06-51810281.

De Buurtgroep Samen Leven Samen Wonen wil twee keer per jaar een thema- en uitwisselingsbijeenkomst organiseren voor burencontactpersonen en betrokken bewoners. De bijeenkomst op 12 maart was in elk geval een geslaagde aftrap voor het netwerk van de burencontactpersonen.

Binnenkort publiceert de Buurtgroep Samen Leven Samen Wonen meer informatie over wat de afzonderlijke professionele organisaties (kunnen) doen voor bewoners in onze buurt.

De deelnemers maakten een samen een ‘woordwolk’ van woorden die betrekking hebben op het contact met de buren!