23 mei 2024

De Buitenpepers

over een stralende buurt in Den Bosch

‘Ga ik binnenkort mijn cv-ketel vervangen door een warmtepomp?’

Tekst: Gabbie van der Kroef

Rond 2033 moet onze buurt ‘aardgasvrij-klaar’ zijn. Het is wenselijk dat alle woningen en gebouwen dan zodanig geïsoleerd zijn, dat aansluiting op een warmtenet mogelijk is. De gemeenteraad besloot onlangs dat De Buitenpepers vóór 2035 aangesloten kan worden op een warmtenet in de wijk Noord. De gemeente roept daarom iedereen op verder te gaan met woningisolatie. Bij bewoners leven nu veel vragen. Zoals welke woningisolatie is nodig? Wat zijn de kosten? Welke subsidies zijn er?

Bij het vervangen van een cv-ketel, die aan het einde van zijn levensduur is, spelen vergelijkbare vragen: welk type warmtepomp is rendabel? Wat zijn de kosten en de subsidies? Als jouw huis goed is geïsoleerd (met energielabel B of liefst A), dan kun je een ‘all-electric’ warmtepomp aanschaffen. Je kunt zo nu al de stap maken naar ‘gasloos’. Aansluiting op een warmtenet is niet meer nodig; in elk geval niet tot het einde van de levensduur van de pomp. Is jouw woning matig geïsoleerd, overweeg dan de aanschaf van een hybride warmtepomp met een aanvullende c.v.-ketel. Wil je nog geen warmtepomp, kies dan een energiezuinige cv-ketel. Die kun je zelfs huren.

Een warmtepomp is béter voor het milieu dan een (energiezuinige) cv-ketel: je gebruikt (bijna) geen aardgas meer en (bijna) uitsluitend elektriciteit. Als je een volledige elektrische warmtepomp aanschaft, dan gebruik je helemaal geen gas meer voor jouw verwarming, het tapwater en voor het koken. Je beperkt daarmee ook fors jouw CO2-uitstoot. Als jouw huis (nog) niet goed geïsoleerd is, kan een hybride warmtepomp de oplossing zijn. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en cv-ketel. Een warmtepomp is hoe dan ook efficiënt: met dezelfde hoeveelheid stroom geven ze vier tot vijf keer meer warmte af dan een straalkachel of een hr-ketel. Een warmtepomp  is efficiënt, omdat de pomp warmte haalt uit de lucht buiten het huis, uit de bodem of uit het water. De meeste mensen kiezen nu voor een warmtepomp, die werkt met een buitenunit en met buitenlucht.

De twee meest benutte typen warmtepompen zijn de volledige of ‘all electric’ warmtepomp en de hybride warmtepomp. Vanaf 2026 is bij het vervangen van een cv-ketel de aanschaf van een hybride warmtepomp verplicht voor eigenaren van rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen. Het kabinet besloot vorig jaar om huiseigenaren vanaf 2026 te verplichten om minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen bij het vervangen van een cv-ketel. Deze verplichting geldt echter niet voor appartementeneigenaren (voor VvE’s). De aanschaf van een hybride warm-tepomp is verplicht, wanneer de ‘af-schrijvingsduur redelijk is’. Wat met ‘redelijk’ wordt bedoeld, moet overi-gens nog worden vastgesteld. Ook de regelgeving over geluid (maximaal 40dBA op de erfgrens) is een belang-rijke voorwaarde, zo niet een sta-in-de-weg.

Hou er rekening mee dat je meer stroom gebruikt. Daarom is ook de aankoop van (extra) zonnepanelen te overwegen, zodat je (deels) zelf de extra elektriciteit voor de all-electric pomp opwekt.
Een ‘all electric’ warmtepomp is niet goedkoop. Volgens Milieu Centraal begint de aanschafprijs bij zo’n € 6.500 tot € 8.500, inclusief de installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele.
Of de totale kosten van een warmtepomp opwegen tegen je besparing op gas, hangt van je persoonlijke energieverbruik af. Laat dit berekenen door een energieadviseur. Ga daarvoor naar
https://brabantwoontslim.nl/s-hertogenbosch

Als jouw woning (nog) niet goed geïsoleerd is kan een hybride warmtepomp de oplossing zijn. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp verwarmt voor het grootste gedeelte van het jaar het huis. Op erg koude dagen of tijdens dagen waarop het verbruik van warm water groter is, slaat de cv-ketel aan. Let hierbij op dat dit alleen mogelijk is bij een hoog rendement of energiezuinige cv-ketel. Volgens de Consumentenbond kun je met een hybride warmtepomp rond 75% op je gasverbruik besparen. Een hybride warmtepomp kost circa € 4.000 tot € 7.000. Dat is inclusief installatie, maar exclusief de aanvullende cv-ketel.

https://www.consumentenbond.nl/warmtepomp/beste-warmtepomp

Bij een all-electric warmtepomp kan de besparing nog hoger zijn, helemaal als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt.

Sommige energiebedrijven, zoals Essent, bieden meerdere typen hoog rendement verwarmingsketels aan, die je ook kunt huren. Ook de Consumentenbond biedt deze mogelijkheid. Via hun ‘cv-ketel collectief’ kun je een cv-ketel huren met ‘gasloos-garantie’. Mét installatie, onderhoud en service. Je huurt dan een nieuwe cv-ketel voor een laag bedrag per maand. Inclusief service en onderhoud. Je hoeft dus geen groot bedrag voor de aanschaf van een cv-ketel te betalen. In de huurprijs zit ook het onderhouds- en service-abonnement. Je huurt de cv-ketel voor een periode van twaalf jaar, maar de Consumentenbond heeft een ‘escape’ ingebouwd.

De komende jaren  zullen veel  mensen ‘gasloos’  gaan   wonen.  Daarom  kun  je het contract na twaalf maanden opzeggen, als blijkt dat jouw woning van het gas af moet of gaat. De cv-ketel wordt dan gratis weggehaald. Kijk ook op http://www.consumentenbond.nl

Of je nu een warmtepomp aanschaft of niet: woningisolatie is hoe dan ook nodig. De gemeente adviseert voor de woningen en gebouwen in De Buitenpepers een woningisolatie met minimaal energielabel B (op basis van schilisolatie) bij de aansluiting op een warmtenet voor onze buurt. Dat isoleren moet dus voor 2035 gaan gebeuren.

  • Een warmtepomp is milieuvriendelijker. Zeker in combinatie met zonnepanelen, die de benodigde elektriciteit opwekken.
  • Er is een subsidie mogelijk. Bij de aanschaf van een warmtepomp krijg je de investering deels via subsidie weer terug.
  • De afkoelfunctie. Verschillende systemen hebben ook de mogelijkheid tot het afkoelen van de woning. Dat is mooi meegenomen op een hete zomerdag.
  • Je hebt de mogelijkheid om ‘gasloos’ te gaan wonen. In de zogenaamde all-electric woningen is er geen aansluiting op het gasnet meer nodig. Dit scheelt want je betaalt geen vastrecht meer voor de gasaansluiting.
  • De kosten: de aanschaf van een warmtepomp kan ondanks de subsidie aardig in de papieren lopen. De kosten lopen verder op  jouw woning matig geïsoleerd is.
  • De opwarming van de woning verloopt trager dan bij gebruik van een cv-ketel.
  • Geluidshinder. Warmtepompen kunnen een monotoon gezoem voortbrengen.  Een geluidsdichte ombouw kan een oplossing bieden.
  • Vergunning. Het kan zijn dat er een vergunning nodig is voor de plaatsing van een warmtepomp. Vraag het installatiebedrijf of een vergunning noodzakelijk is.

Als je een warmtepomp aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp. De subsidiebedragen zijn in 2022 verhoogd. Voor een hybride warmtepomp van 4 kW kun je nu bijvoorbeeld € 2.400 subsidie krijgen. Afhankelijk van het model kan dat betekenen dat de aanschafkosten meer dan gehalveerd worden. Meer informatie tref je aan op de site van de Consumentenbond:

https://www.consumentenbond.nl/energiebesparende-maatregelen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde

Voor dit artikel is informatie gebruikt van de websites van ‘Kassa’ (BNN-VARA), Milieu Centraal,
de Consumentenbond, warmtepompberekenen.nl, artikelen uit ‘de Volkskrant’ en het ‘Brabants Dagblad’ en uit de Transitie Visie Warmte 2.0. van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Voor meer informatie:
energiegroepbuitenpepers@gmail.com