Tekst: Gabbie van der Kroef
Op 26 november kwamen maar liefst 26 buurtbewoners bijeen voor een extra overleg van het Buurtplatform De Buitenpepers. In dit overleg ontmoeten de contactpersonen van de buurt- en werkgroepen elkaar, plus andere geïnteresseerde en betrokken bewoners. Buurtbewoner Bart Eigeman begeleidde het overleg in de activiteitenzaal van Flat Ortduynen.
Een doorstart voor de Kontaktgroep Vereniging De Buitenpepers?
Het eerste deel van de bijeenkomst stond in het teken van een mogelijke doorstart van de Kontaktgroep Vereniging De Buitenpepers. De huidige bestuursleden Dick Schouw en Adriana Hernández willen na vijftien jaar hun bestuurstaken neerleggen. Zij stellen ook voor om de buurtvereniging op te heffen. In het vorige overleg van het Buurtplatform op 17 oktober is afgesproken dat drie buurtbewoners onderzoek doen en advies geven over de plussen en minnen van het opheffen of doorgaan met de vereniging.
Advies op basis van teruggevonden statuten uit 1982
Tijdens het Buurtplatform op 26 november hebben drie buurtbewoners met bestuurlijke en financiële ervaringen, Johan Strang, Hennie Eerhart en Jan van den Elshout hun advies gegeven: zij raden aan om dóór te gaan met de buurtvereniging, die echter niet zelf meer activiteiten hoeft te organiseren, maar die de buurtgroepen ondersteunt daar waar er bij de activiteitengroepen behoefte is aan ondersteuning. Denk aan een bankrekening, vrijwilligersverzekeringen en subsidieaanvragen, zo adviseren de drie bewoners.
Uit de terug gevonden statuten van de Kontaktgroep uit 1982 blijkt dat alle bewoners lid kunnen worden van de vereniging (zie kader). ‘Als we de rechtsgeldige statuten van 1982 volgen kan alleen een algemene ledenvergadering ze besluiten nemen over stoppen of doorgaan met de Kontaktgroep’, aldus Johan Strang bij de toelichting van het advies van de drie bewoners. De drie bewoners adviseren daarom dat de Kontaktgroep een algemene ledenvergadering organiseert en de leden, de buurtbewoners, vraagt om een besluit over het opheffen of een doorstart van de buurtvereniging.
Dick Schouw, nu bestuurslid van de Kontaktgroep, heeft twijfels of er bij de buurtbewoners wel animo is om de bestuurstaken voor de Kontaktgroep Vereniging De Buitenpepers te dragen. ‘Het is ons althans in de afgelopen jaren niet gelukt om bestuursleden te vinden’.
Overleg over de overdracht
Concrete afspraken over de toekomst van onze buurtvereniging zijn er niet gemaakt. Afgesproken is dat het drietal, Johan, Jan en Hennie, een overdrachtsgesprek gaan voeren met de bestuursleden Dick en Adriana. Bart, de gespreksleider van het overleg gisterenavond, doet ook aan dat overdrachtsoverleg mee.
De bedoeling is om in het eerste kwartaal van 2025 de buurt te informeren over een voorstel voor het organiseren van een ledenvergadering van de Kontaktgroep Vereniging De Buitenpepers. Adriana en Dick kunnen dan met dank van iedereen hun taken neerleggen.
Veel reacties van buurt- en werkgroepen die terugkomen in een boekje met een ‘Kansenkaart’
Eveneens tijdens het Buurtplatform presenteerden buurtbewoners Irene Hinderks en Geert Das de resultaten van de ‘ophaalronde’ van de reacties uit de buurt- en werkgroepen voor een buurtvisie voor de toekomst van onze buurt. Er zijn echt veel reacties binnengekomen, zowel van jonge en oudere bewoners. Irene en Geert gaan een boekje maken, zo stellen zij voor, met een overzicht van alle kansen voor onze buurt. Hun idee is dat dit geen ‘doortimmerde’ visie hoeft te zijn – daarvoor zijn er misschien te veel verschillende meningen in de buurt – maar een ‘kansenkaart’. De buurt- en werkgroepen kunnen die ‘kaart’ ook benutten in hun contacten met de gemeente. Denk aan overleg met de gemeente over vergroening, duurzaam wonen, verkeersveiligheid en fijn ouder worden in de buurt.
Irene en Geert willen in het eerste kwartaal van 2025 hun definitieve boekje presenteren. De wens van de deelnemers aan het Buurtplatform is om dan een hele bijeenkomst te besteden aan de ‘Kansenkaart’ en de vervolgstappen voor de buurt- en werkgroepen. Wordt dus ook vervolgd.
Saamhorigheid ondanks meningsverschillen
Het overleg stopte om kwart voor tien. Iedereen bleef tot het einde. Ondanks enkele meningsverschillen was het opvallend hoeveel saamhorigheid er is; de 26 buurtbewoners voelen zich betrokken bij het wel en wee in onze buurt. Alle buurtbewoners krijgen begin 2025 informatie over de vervolgstappen, onder meer tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst op 12 januari in D’n Boerderij, Herven 52 (15.00 tot 17.00 uur).
Meer over dit Buurtplatform op 26 november kun je lezen in het Kerstnummer van ons buurtblad De Peperpraat, dat rond 20 december verschijnt.
Meer van deze verhalen
Wie doet wat in De Buitenpepers? Hier staan alle actuele contactgegevens
Gezocht: wie wil er meewerken aan onze (nieuwe) buurtactiviteiten in 2025?
Concept ontwikkelkader woonwijk De Vliert ligt vier weken ter inzage
Hoe verder met de Vereniging Kontaktgroep De Buitenpepers?