22 juli 2024

De Buitenpepers

over een stralende buurt in Den Bosch

(On)veiligheid in De Buitenpepers: signalen naar de wijkagent

Alweer ruim een jaar gelden hebben we in onze buurt naast één veiligheids-WhatsAppgroep voor de hele Buitenpepers ook afzonderlijke WhatsApp-groepen per straat. Veel bewoners hebben zich aangesloten bij een of meerdere veiligheids-WhatsAppgroepen. In het afgelopen kwartaal hebben 74 bewoners zich weer aangemeld voor een of meer veiligheids-appgroepen in onze buurt. Dank daarvoor!

In overleg met Bart Gallé, wijkagent voor de wijk Noord, stuur ik hem eens per vier maanden een overzicht van alle meldingen, die via de verschillende WhatsApp-groepen in onze buurt zijn gedaan. Zo krijgt hij ook direct via ons een beeld van wat er speelt in onze buurt op het gebied van (on)veiligheid.

In mei heb ik het overzicht gemaakt van de meldingen in de maanden januari tot en met april en dit naar Bart gestuurd. Enkele meldingen zijn door oplettende bewoners direct doorgespeeld naar de politie, zoals het bekogelen van een bewoner met een ei en het gooien van een ei tegen een raam.

Tevens de melding dat er enkele jongens bewust voor de auto van een bewoner sprongen en begonnen te filmen en probeerden in de auto te komen.

Er heeft helaas een woninginbraak plaatsgevonden in onze buurt. De bewoner realiseerde zich achteraf eerder gezien te hebben dat twee jongens zich verdacht gedroegen. Na deze melding zijn er tips gedeeld over hang- en sluitwerk en het gebruik van camera’s.

Nadat ergens een alarm af ging, zijn bewoners op zoek gegaan waar dit vandaan kwam en wat er mogelijk aan de hand was. Gelukkig was het loos alarm in een rookmelder. Regelmatig worden er nog ‘lege’ lachgascilinders gevonden, het advies is om dit niet in de afvalkliko te gooien, maar melding te maken bij de gemeente. Het loslopend konijn, dat achterna werd gezeten door twee katten, is gelukkig opgevangen door een bewoner.

Bart Gallé reageerde op dit overzicht dat het goed is om te lezen, dat er zoveel bewoners deelnemen aan deze appgroepen. Extra oplettendheid in de buurt kan nooit kwaad. Heel fijn!

Blijf als bewoners ook vooral om bij heterdaad incidenten of bij verdachte situaties ook direct bij de politie te blijven melden. Het zou immers zonde zijn wanneer alleen (goedbedoeld) in de appgroepen wordt gemeld en de politie hierdoor cruciale info mist.

Als jij je hebt aangemeld voor de sociale Buurt-WhatsApp-groep, dan kan je je zelf makkelijk aanmelden voor de veiligheids-appgroep voor de hele buurt en voor de afzonderlijke straten. Ben je nog niet aangemeld bij de Buurt-WhatsApp en wil jij je aanmelden bij een veiligheids-appgroep, neem dan bij voorkeur via WhatsApp contact op met Siegfried Willems, tel. 06-11057993, of Hans van Ettekoven, tel.06-51810281. Bel ons bij vragen.