23 mei 2024

De Buitenpepers

over een stralende buurt in Den Bosch

Meld je aan bij de gemeente om zelf jouw straat schoon te houden

De op zaterdag 20 maart geplande schoonmaakactie in onze buurt kon helaas vanwege de coronapandemie niet doorgaan. De gemeente bood vanwege de toen geldende coronaregels geen ondersteuning in de vorm van knijpers, hesjes en een ophaalservice. De organisatoren van de Contactgroep Vereniging De Buitenpepers besloten daarom deze buurtactiviteit te annuleren.

Máár… als je zélf aan de slag wilt om met je gezinsleden de eigen straat of groenstrook schoon te maken, dan hoef je niet te wachten tot de volgende buurt-schoonmaak in september. De gemeente biedt namelijk aan bewoners die de handen uit de mouwen willen steken, de mogelijkheid om een knijper, een hesje en zwerfafvalzakken te lenen voor eigen gebruik.

De gemeente stimuleert het verzamelen van zwerfval via een heuse actie – Wordt een Wijkheld! – en een website, waar je je kunt aanmelden via een contact formulier om een ‘schoonmaakset’ bestaande uit knijper, hesje en afvalzakken op de halen; kijk op…

https://www.s-hertogenbosch.nl/wijkhelden/

Omdat de gemeentewerf nu tijdelijk gesloten is wordt het afhalen op een andere manier geregeld.

Alleen op pad of samen? Met de kinderen!

In onze stad lopen in verschillende buurten al tientallen wijkhelden regelmatig een schoonmaakronde in hun wijk. Je kunt ervoor kiezen om alleen te gaan of met een team. Door kinderen te begeleiden bij het oprui-men van zwerfafval, gaan ze ook zelf anders met hun afval om. Het is leuk om samen te doen en kinderen van groep 3 tot en met 8 krijgen er van de gemeente ook nog een zakcentje voor! Het ruimen van zwerfafval kent ook andere voordelen. Je kunt wat doen voor je buurt en hebt een (extra) reden om naar buiten te gaan. Dit zorgt niet alleen voor extra beweging, maar ook voor (meer) contact in de buurt.

Kom ook in actie. Wordt wijkheld! Samen maken we het verschil en zorgen we voor een buurt zonder zwerfafval!…