27 april 2024

De Buitenpepers

over een stralende buurt in Den Bosch

Leden van de Buurtgroep Groen Doen De Buitenpepers gaan de vijf aangelegde groenperken vergroten

Inspectie van de groenborder bij de Rompertsebaan-Zevenhontseweg doorleden van de Buurtgroep Groen Doen De Buitenpepers. Foto: Maurits Tax.

Het voorjaar kondigt zich  al  luidkeels aan. Je kunt niet om de vroege lentezang van  merels en mezen en de vroeg bloeiende krokusjes heen. Het is tijd voor een update van onze Buurtgroep Groen Doen De Buitenpepers. Dit voorjaar ronden we ons borderproject af. Dat begon vorig jaar ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van onze buurt. We legden met ondersteuning van de gemeente vijf borders aan met inheemse planten. Hiermee willen we onze leefomgeving weer aantrekkelijk maken voor bijen, vlinders en andere insecten, maar natuurlijk ook meer geur en fleur in de buurt brengen.   

Ons plan was om dit jaar, 2024, nog eens vijf borders aan te leggen. Maar bij nadere beschouwing hebben we besloten geen nieuwe locaties meer aan te leggen, maar de bestaande borders te verdubbelen in oppervlakte. Daarmee krijgen we robuustere en minder kwetsbare plantvakken, waardoor ze voor mens én dier meer zullen opvallen, en voor het wildleven als leefgebied aantrekkelijker worden.

De huidige borders vinden we in het niet vallen bij de grote gemeentegazons waarin ze zijn aangelegd. Omdat het budget van de gemeente is afgenomen moeten we ook naar andere financiële bronnen gaan uitzien. Wij hebben aangegeven dat we geen grote machine meer nodig hebben om het gras af te graven: we kunnen het zaakje zelf omspitten en dat is bovendien een leuke groepsactiviteit die we mooi samen kunnen doen. Hiermee besparen we ook het afvoeren van de graszoden wat meestal een grote kostenpost is. Met dit voorstel komen we de gemeente al aardig tegemoet. Voor het overige blijven we van dezelfde biologische kwekerij uit De Haarsteeg gebruik maken.

Nabij de twee borders op de hoek van de  Rompertsebaan en de Buitenpepersdreef en de hoek van de Rompertsebaan en de Zevenhontseweg gaat de gemeente een ander maaibeleid voeren.  Daar gaat men nog maar twee keer per jaar maaien. Hiermee ontstaat verruiging en een ecologisch rijkere biotoop voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het is een van de gemeentelijke maatregelen om klimaat en biodiversiteit meer aandacht te geven. Dat gaat op talloze plekken binnen de gemeente gebeuren.
Het gevolg hiervan is dat de borders daar extra aandacht moeten krijgen van de vrijwilligers van onze Buurt-groep Groen Doen De Buitenpepers om te voorkomen dat onze bloeiende vegetatie per ongeluk wordt afgemaaid. Daar hebben we al een beheersmaatregel bij bedacht. We gaan onze mouwen opstropen. De schoppen kunnen weer de grond in!

Reacties op dit artikel zijn van harte welkom via info@natuuropnoord.nl
t.n.v. Maurits Tax.