Foto bij dit artikel: Inspectie van de groenborder bij de Zevende Buitenpepers door leden van de Buurtgroep Groen Doen De Buitenpepers. Foto: Maurits Tax.
Buurtgroep Groen Doen De Buitenpepers
Tekst Maurits Tax
Op de eerste dag van oktober gaf de zomer nog een toegift: de zon scheen volop en het werd 24 graden; de herfst werd nog even teruggeduwd. Maar voor ons, de beheerders van de Buitenpepers-borders was het tijd om gezamenlijk een rondje te doen langs de vijf weelderige plantenborders die we in het afgelopen voorjaar hebben aangeplant. Hoe hebben ze het eigenlijk gedaan en wat zou er eventueel beter kunnen? Welke planten deden het goed, welke niet en vooral, hoe beheer je eigenlijk zo’n border?
Schoffelen of bodem bedekt laten?
Hoewel we in elke border dezelfde soorten hebben aangeplant, zie je toch ook wel de hand van degene die de zorg heeft gehad over het plantenrijkje. Ieder heeft een eigen visie of voorkeur als het gaat om het uiterlijk van de border. Moeten soorten zoals brandnetel of distel, die zijn komen aanwaaien het veld ruimen of mogen er een paar blijven staan? Halen we uitgebloeide bloemen weg? Schoffelen we of proberen we juist de bodem zoveel mogelijk bedekt te laten?
Vrijheid in het beheer
We denken er niet allemaal hetzelfde over, maar na tekst en uitleg over het waarom van bepaalde maatregelen zijn we het erover eens: enige vrijheid in het beheer is er natuurlijk altijd, maar in het algemeen kun je beter de grond laten ‘dichtgroeien’, waarbij de planten op elkaar aansluiten. Het voordeel hiervan is, dat de bodem minder snel zal uitdrogen, dat het bodemleven (wormen, duizendpoten, springstaartjes, schimmels en bacteriën en nog veel meer) geen last heeft van droogte en hitte en dat de voedingsstoffen voor bodemleven en planten niet uitspoelen.
Nog eens vijf extra borders
We hebben gezien dat we hier en daar in de borders nog gerust wat kunnen bijplanten op open plekken, maar dat nemen we mee in de volgende plantronde komend voorjaar, wanneer we de tweede serie borders gaan aanleggen. Dan gaan we mogelijk ook wat andere inheemse soorten aanplanten, misschien met wat grotere bloemen die meer opvallen en tegelijkertijd aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen.

Foto: Kwekerij ‘Goede planten’.
Voor degene die houdt van orde en netheid: het doel van de borders is niet alleen meer fleur en kleur in de buurt te krijgen. Tegelijkertijd gunnen we de wereld van insecten, kleine zoogdieren en vogels in onze buurt meer leefgebied. Daar spelen borders met inheemse planten en bloemen een belangrijke rol in. We ruimen niet teveel op, maar laten de plantengemeenschap door alle seizoenen heen haar eigen op- en ondergang doormaken. Uitgebloeide bloemstengels laten we zoveel mogelijk staan, zodat de vogels ’s winters nog wat te eten hebben.
Dank aan de aanhoudende regen
Volgend jaar beleven we weer een nieuw seizoen met sterke, geurige en kleurrijke planten, zoals de wilde marjolein, ezelsoor, echte guldenroede, zeepkruid, grote tijm, Grote teunisbloem, zwarte toorts, grote kaardebol, wilde cichorei en nog veel meer.
We hadden na het afgelopen droge voorjaar veel geluk met de aanhoudende regen die erachteraan kwam, al zullen veel vakantievierders daar natuurlijk anders over denken. Voor de natuur en voor het waterpeil in de grond was het een weldaad. Voor ons ook, want we hoefden de gieters niet meer te gebruiken. Bij deze ook nog dank aan de buurtbewoners die in de droge periode hun waterkraan voor ons open zetten.
Heb je vragen? Mail naar natuurwerkgroepnoord@gmail.com
Meer van deze verhalen
Bewoners planten de eerste inheemse planten in vijf plantenperken in De Buitenpepers
Acht eigen tuinen op de Achtste Buitenpepers
Werkgroep Natuur op Noord plant struweelhaag langs de Bruistensingel
Werkgroep De Heinistuin werkt aan natuurbehoud