28 september 2023

‘Marjolein! Wat gaan we vandaag knutselen?!’                                            

Peperprofessional Marjolein van den Heuvel                                                

Bovenop haar woning aan de Vierde Buitenpepers staat een extra verdieping. Hier heeft Marjolein van
den Heuvel haar creatieve ‘Atelier Buitendeleintjes’ ingericht. Op zaterdag 29 april hield ze hier haar eerste Open Huis voor enthousiaste buurtbewoners. Haar ambities om met haar creatieve activiteiten een extra inkomen te verdienen zijn nog beperkt, maar inmiddels gaf ze al wel in haar atelier ‘on top of De Buitenpepers’ de eerste workshop linoleum snijden en afdrukken maken.

Veel creativiteit en plezier op zaterdagmiddag 29 april bij het Open Huis van Atelier Buitendeleintjes.

Ontwerpster van kinderkleding

Marjolein ontwikkelde haar creatieve talenten al vanaf het maken van kindertekeningen op de basisschool. Na het volgen van de kunstacademies in Arnhem en Am-sterdam ging ze als professional aan de slag. Ze werkte acht jaar als ontwerper van bonte kinderkleding bij een klein bedrijf in Valkenswaard. ‘Ik werk nu als creatieve juf en op de BSO ‘’t Goudvisje’, een buitenschoolse opvang in Empel. Na mijn vaste baan als ontwerper van kinderkleding ben ik zzp’er geworden. Ik voerde heel uiteenlopende creatieve opdrachten uit, zoals het ontwerpen van de interieurs van ‘escape rooms’ en de decorstukken bij publieksbijeenkomsten en bedrijfsuit-jes. Ik ontwikkelde daarbij ook mijn vaardigheden om voor grote groep mensen te presenteren. Mijn inkomsten vielen echter tegen. Daarom ben ik blij met mijn vaste werk bij de BSO, waar ik alweer anderhalf jaar werk. Inmiddels ben ik zelf moeder. En omdat mijn familie veel ‘onderwijsachtergrond’ heeft, was een stap naar de kinderopvang voor mij eigenlijk wel logisch. Wel even wennen om in de structuur van de opvang te werken. De onderwijsassistent wast hier ook de bekers. Maar ik wil natuurlijk ook creatief aan de slag. Inmiddels word ik door de kinderen met open armen ont-haald. Als ik er kom, staat de groep al bovenaan de trap te wachten, schreeuwend ‘Marjolein, wat gaan we vandaag knutselen?!!’ De eerste keer dat ik dit hoorde, had ik echt de tranen in mijn ogen’.

Een eigen creatieve werkruimte

‘Het is fantastisch wat ik bij de kinderopvang kan doen. Zoals het ontwerpen van decors in de Carnavalsweek en bij andere schoolactiviteiten. Dat alles gaf mij ook een extra impuls voor mijn creatieve werk in mijn atelier. Ik werk parttime. Nu onze zoon Mats naar school is, heb ik hier mijn vrije ochtenden. De fitnessapparaten en het dartbord van mijn man Lex zijn verplaatst en nu heb ik hier letterlijk mijn vrije ruimte. Ik kwam ruimte tekort met mijn naaimachines en paspoppen. Dat paste allemaal niet meer op een slaapkamertje.’ Eerst was haar atelier nog haar eigen, persoonlijke creatieve ruimte. Nu benut Marjolein de ruimte ook voor workshops met groepen. Tijdens het Open Huis in april deed ze letterlijk ‘de deur open’ voor deze nieuwe start.

Linoleum snijden

‘Mijn aanbod hier in mijn atelier is nu creativiteit voor jong en oud. Laagdrempelig. Niet te kostbaar. Ik wil dat een opa of oma hier ook eens lekker met zijn klein-kind kan knutselen. Dat kan met een kleine of een grotere groep. Of als een feestje samen. Je kunt zelf aangeven wat je zou willen knutselen. Dan kijk ik of ik daaraan kan voldoen. Papier, karton, maskers of linoneum snijden. In een linoworkshop gaan we aan de slag met het bewerken van linoleum; je kunt figuren gutsen in het linoleum. Zo maak je een stempelvoorbeeld. Dat is veilig om te doen voor kinderen vanaf 9 jaar. Eind mei gaf ik voor een paar mensen een workshop lino snijden. Dat was erg leuk, ook omdat sommige buurtbewoners dit nog nooit hadden gedaan. Ik geef ideeën bij de workshop, maar een deelnemer kan ook zelf maken wat zij of hij leuk vindt. We hebben ook wel eens letters gemaakt. Toen heette het thema ‘Letterpret in het alfabet!’ En intussen maken de deel-nemers op een sociale manier ken-nis met elkaar. En uiteindelijk maakt ieder mooie afdrukken met de linostempel.’

Wil je zelf eens een creatieve workshop doen bij Marjolein van den Heuvel? Neem dan contact met haar op via buitendeleintjes@gmail.com