Peperprofessional Jaap van Gemert HAP en Tap Catering

Jaap van Gemert is nu tien jaar eigenaar van zijn eigen horecabedrijf: HAPenTap Catering. We praten over zijn passie voor koken en zijn creativiteit in coronatijd. Sinds november biedt hij op vrijdag gezonde maaltijden aan met veel groenten. Vegetarisch, maar ook met vis of vlees.

Op de eerste dag dat de basisscholen na de lockdown (voorjaar 2021) weer open zijn, spreek ik Jaap van Gemert van HAPenTAP Catering. Hij is net terug van het verkeersbrigadieren, dat hij wekelijks doet bij Basisschool Het Palet. Als echte Bosschenaar woont hij al weer twaalf jaar aan de Eerste Buitenpepers met zijn vriendin en twee dochters. Sinds een jaar of tien heeft Jaap zijn bedrijf HAPenTAP Catering.

Passie voor koken

Wat op zijn vijftiende begon als vakantiewerk bij het restaurant van ouders van een vriendje mondde uit in een opleiding aan de Hotelschool. Jaap: ‘Uiteindelijk bleek het hotelwezen niet echt mijn ding, maar mijn passie voor koken is altijd gebleven. En terwijl ik nóg een opleiding volgde voor HBO-Verpleegkunde, werd ik ook gevraagd om te koken voor diverse gelegenheden. Dat beviel zo goed, dat ik, naast mijn werk in de zorg, besloot om een eigen cateringbedrijf te beginnen’.

Een ambacht

Via HAPenTAP Catering kan Jaap zijn creativiteit en persoonlijke touch kwijt. Zijn aanbod is divers: van familiediners tot bedrijfsfeesten, van workshops tot bruiloften. Een buffet, tapas, BBQ of hapjes: het kan allemaal. Jaap: ‘Catering is een waar ambacht. Ik werk altijd met verse kwaliteitsproducten, het liefst afkomstig uit de streek of te koop bij een lokale ondernemer. Asperges haal ik bijvoorbeeld bij een boer in Cromvoirt en vlees bij de biologische slager. De inkopen doe ik altijd last minute, zodat alles zo vers mogelijk is. Ik maak alles zelf, vers en gezond. Kant-en-klare producten komen er bij mij niet in.’

Klanten roemen hem om het feilloos aansluiten bij hun wensen. ‘Hij ontzorgt en regelt alles voor je’, lees ik meerdere keren op zijn website. Jaap: ‘De sociale kant van de catering vind ik heel belangrijk. Ik kom bij mensen thuis en we nemen uitgebreid de wensen door. Elke cateringopdracht is op maat. Soms mag ik mijn eigen creativiteit de vrije loop laten en flink uitpakken. Dat is voor mij de kers op de taart. En als ik na alle voorbereidingen, mijn gasten zie genieten van het eten, dan is dat het ultieme moment. Daar doe ik het voor!’

Onregelmatig werk

Naast de catering werkt Jaap parttime als psychiatrisch verpleegkundige bij de Penitentiaire Inrichting in Vught.  Jaap: ‘De combinatie van deze twee banen is voor mij heel fijn. Als het hectisch is geweest in de ene baan, kan ik weer opladen in de andere. Doordat ik onregelmatig werk, zijn de cateringopdrachten in combinatie met het werken in de zorg juist goed te combineren. Zonder de steun van mijn vriendin Jade zou ik dat niet kunnen doen. Zij is een kei in het mee organiseren en plannen.’ Ondanks de coronacrisis zit HAPenTAP Catering niet stil. Sinds november biedt Jaap de ‘WeekHAP’ aan op vrijdag. Jaap: ‘Dit zijn gezonde afhaalmaaltijden met veel groenten. Vaak vegetarisch,  maar ook met vis of vlees. Ook zit er altijd een side salad bij. Kortom: eerlijke gerechten en goed voor de gezondheid’.

Koken met een groep

Plannen voor komend jaar heeft hij ook. Jaap: ‘Ik ben veel aan het experimenteren met de keramische BBQ, ook wel bekend als de Green Egg. En dan vooral de slow cooking gerechten. Daarnaast  gaan we aan de slag met een aantal vernieuwingen aan de website. Bijvoorbeeld met actuele informatie over de ‘WeekHAP’.’

Ook bij de PI weten ze Jaap te vinden als het om koken gaat. Meerdere collega’s bestellen bij hem een ‘WeekHap’ maar ook voor het koken met de gedetineerden is Jaap te porren: ‘Het is mooi om af en toe met de groep te koken. Het is voor hen een welkome daginvulling en het werkt ook nog eens verbindend. We verdelen de taken. Een groepje kookt, een ander groepje doet de afwas en weer een ander groepje dekt de tafel. Je hebt er ook altijd een paar bij die alleen maar willen mee-eten en verder niks willen doen. Die moet ik dan ook in beweging zien te krijgen’.

De WeekHap op vrijdagavond

Jaap: ‘De ‘WeekHAP’ kost tussen de €10 en €15 per persoon en is uit te breiden met een voorgerecht, soep en/of een nagerecht. Op mijn Facebookpagina en op Instagram staat elke week het menu voor de vrijdag daarop aangekondigd. Door mij te appen, mailen of een bericht te sturen via Facebook, kun je de maaltijden bestellen. In overleg is een andere afhaaldag ook bespreekbaar’.

Voor meer informatie zie www.hapentapcatering.nl Het bestellen van de ‘WeekHAP’ kan via tel. 06-48359927 of jaap@hapentapcatering.nl   

Caroline Timmermans