Peperprofessional Brenda Couveld is pedicure bij aan huis

Brenda Couveld is ondanks de coronapandemie dit jaar begonnen als pedicure: zij komt bij haar klanten thuis voor voetverzorging, voetmassage of advies.

Ik ken Brenda als maatschappelijk werker, maar dit jaar heeft zij het roer omgegooid. Ze heeft een opleiding gevolgd en nu werkt zij als pedicure met een eigen praktijk: ‘Dit is zo’n leuk en belangrijk werk, dit had ik veel eerder moeten doen!’

We praten online over voeten als harde werkers en het belang van goede voetverzorging. Brenda: ‘Na de opleiding als verpleegkundige heb ik in verschillende verpleeghuizen gewerkt. Ondertussen studeerde ik door voor maatschappelijk werker, waarna ik jarenlang in de jeugdzorg werkte. Ik heb zowel ervaring met ouderen als met jongeren, met verzorging en begeleiding. Dit alles, samen met mijn interesse in voetgezondheid, komt samen in het werk wat ik nu doe. Ik ben elke dag blij dat ik dit werk doe. Het klopt voor mij nu helemaal!’

Als pedicure kom je veel verschillende mensen tegen, oud en jong. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Brenda: ‘Ik kom altijd bij mensen thuis. Het is enerzijds heel fijn om mensen in hun eigen omgeving te behandelen, zodat ze daarna lekker de sloffen aan kunnen doen en de deur niet meer uit hoeven. In deze coronatijd kan dat voor mensen extra fijn zijn. Daarnaast leer ik mensen kennen in hun eigen omgeving. Ik kijk naar de hele mens en niet alleen naar zijn of haar voeten’.

‘Mijn hele praktijk zit in een koffer…’

Professionaliteit staat voor Brenda voorop. Brenda: ‘Mensen zijn vaak verbaasd als ze mij met een grote koffer zien aankomen. In de koffer zit mijn hele praktijk. Ik vind het belangrijk om professioneel te werken en zorg dat ik alles bij me heb, zodat ik ook op onverwachte vragen kan inspelen’.

Wat betreft veiligheid werkt Brenda strikt volgens de regels van haar brancheorganisatie ProVoet en het RIVM. Brenda: ‘Ik draag bij elk bezoek een schoon pak met een plastic schort er overheen. Daarnaast draag ik uiteraard handschoenen, een Voeten zijn een belangrijk onderdeel van je lichaam. We staan of lopen er de hele dag op, maar voeten krijgen vaak het minste aandacht.’ Het is eigenlijk een onderschoven kindje, terwijl dit deel van het lichaam zeer hard werkt. Daarbij kunnen klachten aan de voeten leiden tot lichamelijke klachten. Als je pijn aan je knie of heup hebt, kan dat uit de voeten komen, of andersom. Soms ga je er anders door lopen, waardoor er weer andere klachten ontstaan. Ik zie dat mensen vaak te lang met pijn rondlopen, terwijl dat niet hoeft. Met een eenvoudige behandeling kan ik veel pijnklachten verhelpen’.

‘Aandacht voor jouw voeten is zó belangrijk…’

Een pedicure is er voor mensen van alle leeftijden. Brenda: ‘Bij het ouder worden neemt het gevoel in de voeten af.    Wanneer ouderen bijvoorbeeld een wondje aan de voet hebben en dit niet op tijd bemerken, kan dit het probleem verergeren en het genezingsproces ernstig vertragen. Dit heeft weer een negatieve invloed op de mobiliteit en ga zo maar door. Aandacht voor de voeten is daarom zeer belangrijk. Maar ook jonge mensen en sporters kunnen klachten aan hun voeten hebben. Denk bijvoorbeeld aan teveel of te weinig eelt, ingroeiende nagels, losse nagels, kloven of likdoorns.  Het wandelen of hardlopen wordt dan pijnlijk. Een voetbehandeling en massage kan dan een weldaad zijn voor je hele lichaam’.

‘Recht knippen in plaats van rond’

Sinds kort kunnen mensen ook voor nagelreparatie bij Brenda terecht, bijvoorbeeld bij schimmelnagels en traumanagels: ‘Ik repareer nagels en zorg voor een rechte groei. Mensen hebben vaak geleerd hun teennagels rond te knippen in plaats van recht. Hierdoor kunnen makkelijk ingroeiende nagels ontstaan met allerlei klachten tot gevolg. Door de nagel te begeleiden naar een normale groei pak ik het probleem bij de wortel aan’.

Adviseren en zo nodig doorverwijzen is onderdeel van haar werk: ‘Ik adviseer bijvoorbeeld bij wratten en wanneer ik vermoed dat een voet meer steun nodig heeft bij het lopen, verwijs ik door naar een podotherapeut’. Het enthousiasme van Brenda en het plezier in haar werk zijn opvallend:  ‘Ik heb een beroep met veel positiviteit. Ik word altijd vriendelijk ontvangen en mensen zijn blij als ze weer geholpen zijn.  Mijn streven is om mijn klanten blij te maken met een juiste behandeling of een passend advies. Daar word ik ook blij van!’

Kijk voor meer informatie vooral eens op  www.pedicurebrenda.nl  Of bel naar tel. 06-16179786.

Caroline Timmermans