Veiligheidsapp groep Buitenpepers

Tijdens de bijeenkomst Buurtplatform op 18 oktober 2022 is onder andere gesproken over de veiligheid in onze wijk met wijkagent Bart Gallé. Met hem hebben we het gehad over de (on)veiligheid in onze buurt. En over de noodzaak om melding te doen van ‘verdachte situaties’. Op de Burendag 2022 in september kwam dit onderwerp ook ter sprake.

Dit is de reden dat een aantal personen het initiatief neemt om onze Sociale Buitenpepers app uit te breiden met een Veiligheidsapp. Het advies van de wijkagent is om dit per straat op te zetten. Vandaar dat Siegfried Willems en Hans van Ettekoven hiermee aan de slag zijn gegaan. Per straat komt er in Whatsapp een groep, waar de bewoners van die straat zich kunnen aanmelden. Voor de bewoners van de Buitenpepersdreef hebben we een indeling gemaakt om aan te sluiten bij de straat die dichtbij ligt. Zie hiervoor ook de plaatjes.

Huisregels

Het is ons streven om alle leden op een optimale wijze gebruik te kunnen laten maken van de beschikbare mogelijkheden. Daarom hebben wij, samen met de beheerders, een aantal huisregels opgesteld. Wij verzoeken je vriendelijk onze regels te lezen en na te leven. Hiermee kunnen we ongewenste en ongepaste communicatie voorkomen binnen de groep en gebruik maken van de buurtpreventie App zoals de bedoeling is.

 • Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar
 • Deelnemers zijn woonachtig en/ of werkzaam in straat/buurt/wijk van de groep
 • WhatsApp is een burgerinitiatief.
 • De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Bel 0900-8844 wanneer er geen spoed is.

Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:

 • S = Signaleer
 • A = Alarmeer 112
 • A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
 • R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

Plaats zo correct en volledig mogelijk een melding. Het is belangrijk dat je in het bericht zoveel mogelijk informatie plaatst, denk aan:

 • Locatie en tijdstip (Let op: in de Alarm App mag je uitsluitend berichten plaatsen die op dat moment van toepassing zijn, achteraf berichten kun je beter in de Chat App groep plaatsen of anders indien de beheerder dit heeft doorgegeven).
 • Soort (verdachte) situatie
 • Aantal personen
 • Eventueel voertuig inclusief kenteken
 • Beschrijving van voertuig en personen
 • Is 112 gebeld

Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Zo voorkom je een regen van 112 meldingen.

Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden in tekst. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is, Veiligheid en Preventie en niet voor onderling contact/privéberichten (sleutels gevonden, fiets die ergens al langer staat), hiervoor hebben wij de Sociale Buitenpepersapp.

Zodra je bent toegevoegd in de groep, zie je in WhatsApp vanzelf een melding staan. Je hoeft hier niet op te reageren met een ”dank je wel” of bijvoorbeeld een emoticon. Stel dat er honderd mensen lid zijn van de groep, dan ontvangen al deze leden dit niet urgente bericht en daar is de groep niet voor bedoeld. Het maakt mensen onnodig ongerust en sommige leden verlaten bij het meermaals plaatsen van onnodige berichten zelfs de groep

Heb je vragen aan de beheerder, stel deze dan in een privébericht maar nooit in de groep zelf.

Siegfried Willems en Hans van Ettekoven.