8 juni 2023

Op woensdag 17 mei hangen bewoners in De Buitenpepers de regenboogvlag uit…

Waarom hangen sommige bewoners in De Buitenpepers vandaag de zogeheten ‘regenboogvlag’ uit?

Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, een dag waarop LGBTQIA+ organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Vandaag is het alweer 31 jaar geleden zijn dat de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst met ziektes schrapte, iets wat voordien als een psychische aandoening gezien werd. Waarom hangen sommige bewoners in De Buitenpepers juist op deze dag de zogeheten ‘regenboogvlag’ uit?

Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging en deze wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij de Gay Pride Parades en uitgehangen bij homobars en talrijke andere bijeenkomsten van homo’s, lesbiennes en aanverwante seksuele minderheden. Eerder werd de Regenboogvlag ook gebruikt door de vredesbeweging.

Een paar week terug werd bij een woning in onze buurt, waar de regenboogvlag aan een vlaggenstok in de tuin hing, door enkele jongeren geprobeerd om deze vlag naar beneden te halen. Toen nog tevergeefs. Enkele dagen later was de vlag verdwenen. Vermoedelijk gestolen. Naar aanleiding van een bericht hierover op onze Sociale Buurtapp besloten meerdere bewoners ook een regenboogvlag aan te schaffen, ook als steun van de buurtbewoner. Inmiddels heeft de bewoner een nieuwe regenboogvlag gekregen. Alle bewoners die inmiddels een regenboogvlag gekocht hebben, zullen die vandaag laten wapperen. Als een blijk van steun, respect en tolerantie.