Tomatenkwekers gezocht in De Buitenpepers

Zoals de opbrengst van heel veel tomaten uit één tomatenplant begint met een klein tomatenstekje, zo start een buurtactiviteit met een eerste losse gedachte. Dat idee krijgt vervolgens vruchten. Tijdens het eerste online Bewonersplatform De Buitenpepers in februari opperde Ken Yau de gedachte om in de hele buurt stekjes te verspreiden van de tomatenplant. Vorig jaar groeide in zijn voortuin aan de Buitenpepersdreef onverwachts zo’n plant, met aan het eind van de zomer wekenlang een oogst van tientallen sappige tomaten.

Uit het idee van Ken is intussen een kleine werkgroep ontsproten: ook Elise Quant en Siegfried Willems doen mee. Via de nieuwe WhatsApp-groep ‘Sociale Buitenpepers app’ regende het berichtjes over wie mee willen helpen. Ken: ‘Ik ontdekte dat de tomatenzaadjes ook bij de SuperCoop te koop zijn en er was zelfs een aanbieding. Ik heb dus een flinke voorraad zaadjes gekocht.’

De drie initiatiefnemers zijn langs de deuren in onze buurt gegaan met de zaadjes en kweekpotjes. Ken: ‘Het is zó leuk om ouders én kinderen aan te sporen om mee te doen. Samen met nog enkele andere bewoners zijn uit de zaadjes veel stekjes opgekweekt die op Koningsdag verder uitgedeeld zijn in de buurt. De stekjes worden nu binnenshuis gekweekt en na IJsheiligen, halverwege mei, kun je de groter gegroeide stekken een plekje geven in je achter- of voortuin.’

Philip Hoek, Jozette van Aldenhoven, René Bekkers, Wanda Spijkers, Annie Heesters, Anine Vloedgraven; Nip Sala en Karien van der Els hebben inmiddels meerdere bakjes en schaaltjes in hun vensterbank of serre staan. In een nieuwe WhatsApp-groep met alle tomatenkwekers worden de vorderingen van alle zaailingen gedeeld.

Hoe het initiatief verder gaat? Ken: ‘Nadat we alle stekjes op Koningsdag hebben verspreid onder nog meer bewoners, zullen er op veel plekjes in onze buurt hopelijk mooie tomatenplanten groeien met heerlijke tomaatjes eraan. In het najaar staat een oogstfeest gepland.’.