De Heinisdag op zondag 24 april: ontdek de natuur midden in de stad!

Op zondag 24 april presenteren vier natuurorganisaties hun activiteiten tijdens ‘De Heinisdag’ bij en in het prachtige natuurgebied De Heinis, aan de rand van De Buitenpepers en De Herven. De vier natuurgroepen, de Werkgroep Natuur op Noord, IVN Natuureducatie, Landschap Het Groene Woud en Brabant Landschap, organiseren op deze zondag leuke en educatieve natuuractiviteiten rond het gebied. Voor iedereen: van kinderen tot senioren. Maak op een leuke manier kennis met dit prachtige natuurgebied, midden in onze wijk en stad.

Aan de Heinisdag leveren ook restaurant D’n Boerderij (pannenkoeken bakken!) en sportorganisatie NatuurlijkSportief (presentatie) een bijdrage. Ook de Volkstuinvereniging Pastoor Barten doet mee aan deze Heinisdag: zij organiseren een rondleiding over de volkstuinen (met koffie) (zie het programma).

Nieuwe boekweitakker

Hoogtepunt van de dag is de opening van een nieuwe boekweitakker op de hoek van de Balkweg en de Bruistensingel: belangrijk voor de vogels (mussen) en insecten in de buurt. Kinderen kunnen meehelpen met zaaien. Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten, excursies en natuuractiviteiten voor kinderen. De activiteiten zijn verspreid over het hele gebied. Op het speelveld aan het begin van de Herven is de ontvangst en meer recreatief vermaak, op het terrein van de Heinistuin en dat van het Brabants Landschap, aan weerskanten van de Balkweg, richten we ons op natuureducatie.

Programma

Zie voor meer details: https://ivn-s-hertogenbosch.nl/natuur-nieuws/heinisdag-programma

Een uniek natuurgebied

De Heinis is een interessant en belangrijk natuurmonument met een geschiedenis die teruggaat tot de veertiende eeuw. Door samenwerking tussen particuliere eigenaren, vrijwilligers, het Brabants Landschap en gemeente ‘s-Hertogenbosch willen we de unieke kwaliteiten van dit gebied behouden. Hiermee dienen we lokale en regionale belangen: een mooier landschap en rijkere natuur voor en door de mensen.

De Heinis is uniek omdat:

  • de eeuwenoude dijk met de vele wielen ten gevolge van overstromingen een prachtig monument is van de historische strijd tussen de stad ‘s-Hertogenbosch en de rivier de Maas;
  • hier een bijzondere flora en fauna te vinden is door de afwisseling van hoog en laag en de verschillende grondsoorten;
  • heel veel mensen hier dagelijks hun portie gezonde beweging halen;
  • dit een belangrijke schakel is in de groenstructuur en het fietsnetwerk van Den Bosch;
  • dit het enige natuurgebied binnen een stad is van Brabants Landschap. Daarom is de Heinis onderdeel van drie grote regionale verbanden: het Van Gogh Nationaal Park, de Zuiderwaterlinie en het provinciale Natuurnetwerk Brabant.

Zie ook: Heinis – IVN ‘s-Hertogenbosch (ivn-s-hertogenbosch.nl)

Op initiatief van de Werkgroep Natuur op Noord maken we nu met de werkgroep Heinistuin, het IVN, en de wijkverenigingen Herven en Buitenpepers en met steun van Brabants Landschap en Landschap Het Groene Woud een plan van aanpak voor verbeteringen en beheer in de komende jaren.

About Post Author