Dakisolatie levert 30 procent besparing op energierekening

De meeste huizen in De Buitenpepers zijn bijna vijftig jaar oud. Veel puien en dakpannen zijn toe aan vervanging. Dus vervangen huiseigenaren de aluminiumpui door een nieuwe pui al dan niet met stenen, met nieuwe kozijnen. Wie wandelt door onze buurt ziet dat er ook veel daken zijn met nieuwe dakpannen. Vaak ook met zonnepanelen.

Het vervangen van de pannen is bij uitstek een moment, waarbij het handig is om tevens het dak te isoleren. Dat levert immers een energiebesparing op tot mogelijk dertig procent. Onno van Rijsbergen van EnergieNul73-Advies geeft een tekst en uitleg: kan ik het beste mijn dak aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleren?

EnergieNul73Advies

Onno ondersteunt sinds januari de Bewonersgroep Energietransitie De Buitenpepers bij hun aanpak om met bewoners in gesprek te gaan over hun ervaringen met woningisolatie en het beperken van hun energiekosten: ‘Ik werk samen met andere onafhankelijke adviseurs. Wij adviseren particuliere huiseigenaren over woningisolatie. Ons advies bestaat uit een gesprek, we bekijken de woning en we maken een isolatierapport. Met VvE’s, verenigingen van eigenaren, maken we afspraken over een langer traject om appartementen te verduurzamen. Voor jullie buurt hebben we afspraken gemaakt om via een straataanpak met bewoners mee te denken.’

Dakisolatie, binnen of buiten?

Welke dakisolatie is béter: isolatie aan de buitenkant, op het dak zelf? Of isolatie aan de binnenkant? Onno: ‘In De Buitenpepers zien we dat flink wat huiseigenaren hun dakpannen vervangen. Zonder dat ze daarbij ook hun dak isoleren. Eigenlijk is dat een gemiste kans, waarbij ik overigens niet in de portemonnee van mensen kan kijken. Puur technisch bekeken is isolatie aan de buitenkant verreweg het beste. Isolatie van het dak ónder nieuwe dakpannen kan tien procent meer energiebesparing opleveren dan isolatie aan de binnenkant van het dak. Bij het aanbrengen van folie aan de binnenkant isoleer je tussen de spanten en muren. Je loopt dan de kans dat je de verbindingen tussen het dak en de muren niét goed isoleert. Vaak  zien we ook  dat  het aan de binnenkant van het dak isoleren niet zorgvuldig genoeg wordt gedaan. Je hebt hiervoor goede kennis van zaken of een vakman nodig.

Bij isolatie aan de binnenkant is het nodig om gebruik te maken van een dampremmende isolatie. Ieder huishouden produceert dagelijks tussen de zeven en tien liter waterdamp. Door onze adem, door te koken, door de was te drogen en door te douchen. Dat vocht moet naar buiten kunnen. Als er kiertjes zitten in de dakisolatie, kan dat vocht condenseren aan de binnenkant van het dakbeschot. Als die condensatie niét weg kan, is er een kans dat je beschot gaat rotten.

Die moeten er eerst af, als je het dak aan de buitenkant wilt isoleren. Vervolgens laat je door een isolatiebedrijf de isolatielaag aanbrengen. Pas dan kunnen de pannen worden vervangen.

Bewoners kiezen daarom in negen van de tien gevallen voor isolatie aan de binnenkant. Dat is prima, mits je het zorgvuldig laat uitvoeren. Als je nog géén dakisolatie hebt, dan kan je bij professionele dakisolatie aan de binnenkant tot dertig procent van je energieverbruik besparen. Bij dakisolatie aan de buitenkant kom je tot een nog hogere besparing. Dat kan, omdat je dan ook de verbindingen tussen het dak en de muren ‘meeneemt’ bij het isoleren. Als het eens een keer gesneeuwd heeft, kun je goed zien waarom die extra isolatie nodig is. Veel daken zijn wit, maar bij de randen van het dak smelt de sneeuw weg. Daar ontsnapt warmte. Dat telt in je energieverbruik en jouw energienota.’

Een iets hoger dak                                    

Volgens Onno is isolatie aan de binnenkant van het dak kan prima, maar als je je pannen gaat vervangen: overweeg  dan isolatie óp het dak. Onno: ‘Als je de pannen laat vervangen is dat juist hét moment om ook de buitenkant van het dak te isoleren. De consequentie is wel dat het dak een paar centimeter hoger komt te liggen. Mogelijk is ook een aanpassing bij de dakgoten nodig. Laat je daarom goed voorlichten over de verschillende opties. En over de subsidiemogelijkheden. Het mooiste is als je dit sámen met de buren doet: dan verhoog je samen de daken in jouw huizenblok.’

Volgens Onno is zelfs isolatie aan de buitenkant van het dak zinvol als je reeds de binnenkant hebt geïsoleerd: ‘Hoe meer isolatie, des te minder hoef je je huis te verwarmen. Ook hoef je bij isolatie aan de buitenkant je zolder niet leeg te maken.’

Al deze adviezen vragen om afstemming tussen een huiseigenaar en meerdere leveranciers: de pannenlegger, het isolatiebedrijf en de leverancier van zonnepanelen. ‘In de praktijk zien we nog weinig gezamenlijk aanbod van deze drie soorten leveranciers. Wellicht kunnen we vanuit Energie-Nul73Advies hierover in gesprek met leveranciers in De Buitenpepers’, aldus Onno.

Mail naar: energienul73advies@gmail.com