28 september 2023

Terugblik op bewonersavond 9 september – ‘Ga dóór met woningisolatie!

Milko van Wegberg van EnergieNul73Advies geeft uitleg over de isolatiekeuzes voor alle bewoners, huiseigenaren en huurders.

‘Deze bijeenkomst geeft nieuwe energie. Energie om samen met de buren onze woningen te isoleren. Energie om onze buurt verder te vergroenen. En energie om daarover afspraken te maken met de gemeente. Ook al is de route naar een buurt die is voorbereid op aardgasvrij, nog lang niet helder.’ Bart Eigeman, samen met Gabor Martens gespreksleider van de bijeenkomst voor bewoners van De Buitenpepers op donderdag 9 september, vatte de avond in deze paar zinnen bondig samen. ‘Een avond die energie gééft: een mooi resultaat van een bijeenkomst met als titel ‘Ben jij voorbereid op de energietransitie in onze buurt?’ Veertig buurtbewoners bezochten de bijeenkomst in het Jeroen Bosch College, georganiseerd door de Bewonersgroep Energietransitie De Buitenpepers.

Siegfried Willems, lid van de bewonersgroep, informeerde iedereen over het waarom en het hoe van de stratenblokaanpak: ‘We gaan van deur tot deur in gesprek met bewoners over hoe je minder energie kunt verbruiken en we vragen mensen of ze interesse hebben om samen met de buren te kijken naar de mogelijkheden om hun woningen te isoleren. Met die blokaanpak zijn we dit voorjaar begonnen. We willen ermee doorgaan langs alle blokken en bewoners in de hele buurt. Tot en met 2023. Zo spreken we met alle bewoners over de energietransitie. En niet alleen met de veertig betrokken bewoners die hier vanavond weer zijn, terug na de coronapandemie’, aldus Willems.

Duidelijk was ook de uitleg van energie-adviseur Milko van Wegberg van EnergieNul73Advies. Hij maakte duidelijk dat niet alleen de bewoners, maar ook de hele buurt in de komende jaren een keuze mag maken. ‘Ga je de woningen niet of nauwelijks isoleren? Dan betaal je een steeds hogere gasrekening. Of kies je voor meer wooncomfort en een lagere energierekening? Als je jouw woning goed isoleert, dan kun je in het volgende decennium de stap maken naar een duurzaam alternatief voor aardgas. Met een alternatieve warmtebron die de centrale verwarming nog hoeft bij te verwarmen tot een temperatuur van 50 graden Celsius. Je verbruikt dan de helft minder energie.’

De adviezen van Van Wegberg klonken energiewethouder Mike van der Geld als muziek in de oren: ‘De gemeente ’s-Hertogenbosch neemt nog even de tijd om een besluit te nemen over welke buurten versneld aardgasvrij-klaar kunnen zijn in 2030. De gemeenteraad neemt daarover in december een besluit. In De Buitenpepers zie ik veel enthousiasme, ook al hoor ik ook kritische vragen. De gemeente wil dóór, maar daarvoor hebben we ook extra geld nodig van het Rijk en vanuit de EU’, aldus Van der Geld gisterenavond.

Als het aan de bewoners ligt moeten er voor onze buurt concrete afspraken gemaakt worden voor een ‘aardgasvrij-klaar-route’ tot 2030. Dat bleek uit de respons van de bewonersenquête in juli en augustus. En dat bleek ook uit meerdere reacties gisterenavond: ‘De kosten moeten duidelijk worden’, ‘de aanpak is nog onvoldoende concreet’ tot ‘een brede buurtaanpak is prima!’.

De Bewonersgroep Energietransitie bespreekt nog deze maand de resultaten van de bijeenkomst met de gemeente. Enerzijds om afspraken te maken over de steun bij de stratenblokaanpak in 2022 door welzijnsorganisatie Farent en de adviseurs van EnergieNul73Advies. En anderzijds over de route voor de buurt naar een mogelijk ‘aardgasvrij-gerede’-buurt in 2030. Wethouder Mike van der Geld: ‘Wij kunnen nu niemand verplichten om van het gas af te gaan. De Bewonersgroep zorgt voor informatie over isoleren, over isolatiewaarden en het terugverdienen van uw investeringen. Ga daar vooral mee dóór… Duidelijk is ook dat wij als gemeente jullie aanpak en die in de andere vier ‘proefbuurten aardgasvrij?’ blijven steunen. Ik waardeer jullie inzet enorm!’

Dank ook was voor de twee gespreksleiders: buurtbewoner en oud-wethouder Bart Eigeman en Gabor Martens van Farent. En ook was er applaus voor de gastvrijheid van het Jeroen Bosch College, die deze buurtbijeenkomst zonder kosten aanbod aan de bewoners van De Buitenpepers.