Buurtsafari 3 juli: bewoners nemen een kijkje bij duurzame woningen in onze buurt

De ‘Buurtsafari’ langs duurzame woningen in onze buurt De Buitenpepers was de tweede bewonersactiviteit van de Bewonersgroep Energietransitie in één week. Op zaterdag 3 juli bezochten vijftien bewoners en adviseurs drie geïsoleerde woningen van leden van de bewonersgroep. Vorige week zaterdag 26 juni kregen zo’n dertig bewoners informatie over energieverbruik en woningisolatie tijdens een ‘schoolbusrit’ langs vier locaties in onze buurt. Daar zijn de afspraken gemaakt voor de huisbezoeken gisteren. Ieder bezoek duurde ongeveer drie kwartier tot een uur: het was niet alleen gezellig, maar ook zinvol. Zéker voor enkele nieuwe bewoners in onze buurt, die niet alleen kozen voor de aankoop van een huis in De Buitenpepers: ze willen ook hun woning verduurzamen door goede woningisolatie. Om het van dienst te zijn had de Bewonersgroep Energietransitie ook een adviseur van EnergieNul73Advies uitgenodigd.

Waarover is gesproken? Onder meer over de vraag of je nu beter de buitenkant of de binnenkant van het dak kunt isoleren. De isolatie aan de buitenzijde is béter en levert meer energiebesparing op, maar is ook twee keer zo duur als isolatie aan de binnenzijde. Ook de vraag hoe je je huis kunt voorbereiden op een aardgasvrije buurt kwam meerdere keren ter sprake. Een antwoord op die vraag is er niet, omdat de gemeente ‘s-Hertogenbosch eerst een besluit moet nemen (waarschijnlijk in oktober) of De Buitenpepers gekozen wordt om een buurtontwikkelplan te maken voor een aardgasvrije buurt in pakweg 2030. De adviseurs van EnergieNul73Advies kunnen je in elk geval wél adviseren over isolatiemaatregelen en de aanschaf van een warmtepomp, zonder dat je spijt krijgt als over misschien tien jaar onze buurt aardgasvrij wordt.

Meer informatie? energiegroepbuitenpepers@gmail.com

De Bewonersgroep Energietransitie organiseert op 9 september in het Jeroen Bosch College een bewonersbijeenkomst om met bewoners in gesprek te gaan over het verduurzamen van onze buurt. De bewonersgroep vindt het belangrijk om zoveel mogelijk bewoners van onze buurt te betrekken bij het proces van onderzoek en besluiten over een alternatief voor aardgas voor onze buurt. Daarom is wethouder Mike van der Geld uitgenodigd voor deze bijeenkomst.
De bewonersbijeenkomst is zo de derde buurtactiviteit, waarmee de bewonersgroep ná de corona-lockdown weer het échte gesprek zoekt met de bewoners in De Buitenpepers. Graag horen we op 9 september reacties, meningen en ideeën, over een duurzame buurt, de behoefte aan een klein buurthuis of een buurtkamer en de plannen van de gemeente om onze stad – en ook onze buurt – aardgasvrij te maken.