500 Oekraïense vluchtelingen krijgen huisvesting in Noord – ‘BuitenpepersInAction4UKR’ – 18 maart

Het College van Burgermeester en Wethouders besloot afgesloten woensdag 16 maart om op korte termijn circa 500 Oekraïense vluchtelingen op te vangen in onze stad. Daarvoor maakt de gemeente twee leegstaande kantoorgebouwen in orde. Het gaat om kantoren aan de Hervensebaan 1 en aan de Bruistensingel 300. Hier komen in totaal zo’n 500 opvangplekken. Op beide plekken gaat het om al langer leegstaande kantoorpanden, die nu in snel tempo gereed gemaakt worden. De gemeente verwacht de eerste opvanglocatie aan de Bruistensingel uiterlijk maandag 21 maart te kunnen openen. Daarna volgt, zo spoedig mogelijk, de tweede opvanglocatie aan de Hervensebaan. Deze locatie ligt vlak bij onze buurt, De Buitenpepers.

Vanuit De Buitenpepers willen we graag – om te beginnen – de vluchtelingen welkom heten. Dat kunnen we natuurlijk ook doen samen met bewoners uit de andere buurten in Noord. Na het bekend worden van de plannen van de gemeente deze week ontstond via de ‘Sociale Buitenpepers app’ al snel het initiatief om de vluchtelingen te verwelkomen met een welkomstpakket met bijvoorbeeld fruit. In overleg met de gemeente en andere organisaties, die betrokken zijn bij de opvang van de vluchtelingen in onze wijk, kunnen we zien welke goederen en diensten er vervolgens nodig zijn.
Er is deze week al een werkgroep ontstaan van vijf buurtbewoners, die vanaf volgende week in actie komt. Gericht op het organiseren van een welkomstpakket, het contact met de gemeente en andere organisaties en de communicatie met buurtbewoners via de sociale media en onze buurtwebsite.
De werkgroep zal spoedig van zich laten horen.

Naast opvang en huisvesting zet de gemeente zich ook in op onderwijs, kinderopvang, zorg, werk, sociale bijstand en financiële ondersteuning voor de vluchtelingen. Na de eerste opvang en begeleiding ziet de gemeente de vluchtelingen bij voorkeur doorstromen naar vervolgoplossingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ombouwen van leegstaande panden en het plaatsen van units. Daarvoor komen al allerlei initiatieven op gang. Initiatieven van particulieren, maatschappelijke organisaties en woningcorporaties.

We houden onze buurt via WhatsApp, Facebook en onze buurtwebsite op de hoogte.
Een hartelijke groet van Siegfried, Keesje, Ardi, Tom en Gabbie

Zie ook https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2022/03/article/detail/News/oekraiense-vluchtelingen-in-2-kantoorgebouwen?fbclid=IwAR1yWNHRGlAFH1leiZABZ8mJrUqltMS4AXlwqkwerO55I0gJqZzb6hpDxfk

Wil je meedoen of heb je vragen? buitenpepers.helpukr@gmail.com