4 december 2023

Bewoners De Buitenpepers in actie voor de Oekraïne – Wat kunnen we doen? – 22 maart

Gisteren was het ineens onverwachts hectisch. Omdat vandaag – 22 maart – een eerste groep van honderd Oekraïense vluchtelingen naar onze stad komt, was er gisterenavond direct hulp nodig op de eerste opvanglocatie. Er was direct hulp uit de buurten in Noord. Buurtbewoners hielpen mee met het samenstellen van de pakketten voor het beddengoed, het stofzuigen en het inrichten van de kamers in het kantoorgebouw aan de Bruistensingel 300. Via onze website, Facebook en WhatsApp zullen wij de buurtbewoners informeren over de hulp die nodig is voor de Oekraïners. 

Wie zijn wij? 

Wij zijn vijf buurtbewoners uit De Buitenpepers.  We zijn een klein initiatief in vergelijking met wat de gemeente, Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis al voor de opvang van de Oekraïners in onze stad zijn gestart.  Onze rol kan zijn dat we bewoners informeren, vooral de bewoners uit onze buurt en omliggende buurten die concreet willen helpen en goederen willen leveren. Wij kregen daarover in de afgelopen dagen al verschillende vragen van bewoners.  

Onze buurt ligt vlak bij de twee locaties voor opvang in onze stad, bij de Hervensebaan 1 en de Bruistensingel 300. Op de laatste locatie komt nu de opvang op gang; de andere locatie volgt volgende week. Bewoners uit onze buurten kunnen dus snel ter plekke zijn als er acute hulp nodig is, nu nog vooral gericht op het inrichten van de locaties. 

Wat is er nodig? Dát willen we eerst duidelijk krijgen… 

Gisteren hebben we – de vijf buurtbewoners – elkaar voor het eerste gesproken en afspraken gemaakt over onze stappen en taakverdeling. De eerste stap is helder te krijgen welke hulp precies nodig is. Daarom voeren we op korte termijn overleg met het Vluchtelingenwerk ’s-Hertogenbosch. Zij coördineren de hulpacties vanuit bewoners en de buurten. Daarnaast hebben we contact met wijkmanager Ronnie van Gaal en welzijnsorganisatie Farent. Via onze website, Facebook en de sociale BuurtApp van De Buitenpepers informeren we regelmatig alle bewoners over wat er nodig is.  

Gaandeweg zal ook duidelijk worden welke hulp en materialen er nodig zijn. We willen de bewoners daarom regelmatig informeren. Wordt vervolgd… 

Vooralsnog zijn er geen concrete vragen over goederen en materialen, die nodig zijn voor de opvang. Mocht dat wel het geval zijn, dan informeren we iedereen daarover. 

Een groet van Ardi Voets, Tom Spekenbrink, Keesje Hoes, Siegfried Willems en Gabbie van der Kroef 

BuitenpepersInAction4UKR – Heb je vragen? Mail naar buitenpepers.helpukr@gmail.com